Alles wat je moet weten over El Hierro

El Hierro is 1 van de minst bekende en minst toeristische Canarische eilanden. Via dit blogbericht wil ik jullie graag wat meer vertellen over dit prachtige authentieke eiland. In dit artikel vertel ik jullie wat de naam ‘El Hierro’ betekent, hoe het eiland in elkaar zit, wat meer over het klimaat, transport en welke accommodaties aan te raden zijn en wat de beste reisperiode is.

El Hierro betekent letterlijk ‘het ijzer’. Het is het meest zuidwestelijke eiland van de Canarische eilanden. El Hierro wordt soms ook wel ‘La Isla Chiquita’, ofwel het kleine eiland genoemd. Dit omdat het het kleinste eiland van de Canarische eilanden is. 

El Hierro is het meest zuid westelijk gelegen eiland (de onderste linkse op de kaart)

Net zoals alle andere Canarische eilanden, is El Hierro ook van vulkanische oorsprong. El Hierro onderscheidt zich doordat het bergachtiger is en de kust heel hoge kliffen heeft. El Hierro heeft een speciale vorm. Het doet ons een beetje denken aan een boomerang. Deze vorm is er gekomen doordat er een aardbeving was waarbij ongeveer een derde van het noordelijk deel van het eiland afbrak en in zee weggleed. Door dit fenomeen, kun je nu genieten van het mooie uitzicht van de baai van El Golfo. 

Het eiland is opgedeeld in 3 gemeenten: Frontera in het noordwesten, Valverde in het noordoostenen El Pinar de El Hierro in het zuidwesten. 

De oppervlakte van het eiland is zo’n 270 vierkante kilometer. Het hoogste punt van het eiland is Malpaso en dit is 1500m hoog. Er wonen ongeveer 10.000 mensen. Dit zijn vooral lokale bevolking die er al generatie op generatie wonen. 

El Hierro is zo goed als energieneutraal. Bijna alle energie wordt opgewekt door windmoles en waterkracht van stuwdammen. Wij vinden dit heel positief! 

De mensen op het eiland verbruiken ook een heel pak minder energie dan de gemiddelde Belgen/Nederlanders. In de Canarische eilanden is er geen centrale verwarming. Koken en warm water om te douchen worden opgewekt door gasflessen of via elektrische boilers. Voor de rest leven de meeste mensen buiten dus kijken ze gemiddeld ook minder tv dan ons, zitten ze minder op de pc… Hierdoor verbruiken ze minder energie. 

Klimaat: 

Net zoals alle andere Canarische Eilanden, kent El Hierro een mild klimaat. Toch is El Hierro gemiddeld iets kouder dan de andere eilanden. Ook vind je er meer mist. Vooral de hoger gelegen dorpen zitten meestal bij zonsopgang in de mist. Doordat er zoveel bewolking en mist is, voelt het eiland ook kouder aan dan het werkelijk is. Wanneer je hier op reis komt, raden we dan ook aan om lange broeken, pulls en sjaals mee te nemen. 

Wanneer de zon scheen, konden wij makkelijk in een T-shirt en korte broek rondlopen. Wanneer de zon echter terug achter de wolken zat, (dit was het grootste deel van onze reis zo), moesten we toch een lange broek, dichte schoenen en een dikke pull aandoen. Op de bergen ook een dunne jas en sjaal. 

Toerisme: 

Er is hier zo goed als geen toerisme. Dit komt vooral omdat het eiland zo moeilijk bereikbaar is en veel minder bekend is bij de toeristen. De meeste inwoners leven hier van de landbouw (vooral bananenplantages) en visserij. Anderen hebben lokale supermarktjes of restaurantjes. Voor de rest valt er hier niet zo veel te beleven. Wij genoten vooral van de ongerepte natuur en de rust. Dit is op andere eilanden zoals Tenerife iets moeilijker te vinden. 

Transport: 

Je huurt best een auto in Tenerife. Deze kun je huren aan de luchthaven. Van daaruit kun je dan met je huurauto naar de haven rijden en met je huurauto aan boord gaan. Wij raden een huurauto sterk aan omdat er om het eiland niet zoveel openbaar vervoer is en omdat er ook geen excursies/toeristische bussen zijn die je naar je uitstap brengen. Je moet vooral zelf het eiland ontdekken.

Let op: vraag zeker na of je je huurauto mag meenemen naar een ander eiland. Bij Cicar moet je dit gewoon melden dat je het van plan bent bij het afhalen van je auto en dan voegen ze dit toe aan je verzekering. 

Meer uitleg over de huurauto’s in Tenerife bij het deel over Tenerife.

https://www.cicar.com/

Accomodatie

Wij raden aan om ofwel in La Restinga of in de hoofdstad Valverde ofwel in La Frontera te verblijven. 

In La Restinga vind je de meeste zon terug. Het is ook een stadje met een gezellige haven en promenade. Je vindt er enkele restaurantjes en bars terug. Hier zit je ook bijna op zeeniveau dus kun je echt van de zee genieten. La Restinga ligt wel aan een uiterste punt van het eiland, dus is het van hieruit iets verder rijden naar bezienswaardigheden. Wij vonden dit persoonlijk niet erg omdat het eiland toch niet zo groot is. In een uurtje tijd zit je al aan de andere kant van het eiland. 

Valverde is de hoofstad en hierdoor is er hier het meeste te beleven. Het is praktisch ook het makkelijkste omdat de veerboot hier toekomt. Je hoeft dan niet meer ver te rijden. Wij persoonlijk zouden hier minder graag verblijven omdat het wat te druk is en je ook heel hoog zit. Wij zitten liever wat dichter bij het water. 

La Frontera: Deze stad ligt wat centraler gelegen in het eiland, waardoor je overal snel bent. Het ligt bij de baai van El Golfo en dus dicht bij verschillende prachtige miradores/uitzichtpunten. Wanneer je graag wandelingen in alle rust maakt en een heel mooi uitzicht wil hebben, verblijf je best hier. Hoewel dit een kleiner dorp was, waren er toch voldoende restaurants/bars en supermarktjes te vinden. 

Je kunt niet te kieskeurig zijn over je verblijfsplaats, want er zijn er niet enorm veel om uit te kiezen. Dit komt omdat het eiland niet gericht is op toerisme zoals de andere eilanden. Op dit eiland wonen vooral lokale bevolking. 

Je vindt er enkele hotels voor zo’n €50-100 per nacht. 

Wij kozen ervoor om in een studio te verblijven voor slechts €34/nacht. De studio bestond uit een bed met televisie en kast, ernaast een keukentje en voorbij de kitchenette een badkamertje met lavabo, douche en wc. Kortom alles wat je nodig hebt. Wij vinden het niet erg om in kleine studio’s te slapen omdat wij er van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat op uit zijn. Wij gebruikten de studio enkel om te slapen en te douchen en om onze drank koel te houden. 

Beste reisperiode

Net zoals bij alle Canarische eilanden, kun je hier het hele jaar naartoe komen dankzij het milde klimaat. Hoewel andere eilanden zoals Tenerife en Lanzarote warm genoeg zijn in de winter (20-25°), is het hier toch wat kouder door de vele wolken en de hoogte. Daarom raden wij je aan om ergens tussen mei en oktober te komen. 

Je kunt deze reis combineren met een reis naar Tenerife of je kunt ook de 3 eilanden naast Tenerife in 1 reis bezoeken. 

Wij hebben deze reis gecombineerd met een reis naar Tenerife omdat je toch langs Tenerife moet passeren om op El Hierro te raken. 

Eenmaal geland in Tenerife, zijn we meteen om onze huurauto gegaan en dan naar de haven van Los Cristianos gereden. We reden onze auto aan boord en konden meteen op het dek genieten van deugddoende zon met een fris briesje. De boottocht duurde iets meer dan 2 uur. Dan hebben we 4 dagen in El Hierro doorgebracht en daarna zijn we terug met de auto op de boot teruggekeerd naar Tenerife. Hier zijn we dan ook nog ongeveer een week gebleven. 

Indien je wil kun je na El Hierro ook meteen doorvaren naar La Gomera en dan naar La Palma en dan terug naar Tenerife en terug naar huis of in een andere volgorde. Je kunt met de boot enkel niet rechtstreeks van El Hierro naar La Palma, je moet eerst naar La Gomera of Tenerife. 

Omdat wij toch enkele keren Tenerife bezoeken, gaan wij telkens ook naar een ander eiland. Zodat we elke reis 1 extra nieuw eiland kunnen ontdekken. 

Hopelijk vonden jullie dit artikel handig voor jullie volgende reis naar El Hierro. Lees zeker ook de andere artikels over dit prachtige eiland of de andere Canarische eilanden. Wil je graag wat meer foto’s zien? Bekijk dan ons instagramprofiel: sunkissedstoriesbyjoyce

Plaats een reactie