Alles wat je moet weten over de Canarische Eilanden

Voorwoord

De Canarische eilanden zijn een eilandengroep in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. De meest bekende eilanden zijn Tenerife, Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, maar daarnaast zijn er nog enkele eilanden.

bron: google maps

De eilandgroep is opgesplitst in 2 provincies: Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas. Bij Santa Cruz de Tenerife behoren volgende eilanden: La Palma, El Hierro, La Gomera en Tenerife. Bij Las Palmas de Gran Canaria behoren: Gran Canaria, Fuerteventura, Isla de Lobos, Lanzarote, La Graciosa, Isla de Montaña Clara en Isla de Alegranza. 

bron: google maps

Korte samenvatting

Wij zullen het eerst wat hebben over de algemene kenmerken van de Canarische eilanden zoals het klimaat, de cultuur en natuur, het culinaire…, om vervolgens een onderscheid te maken tussen alle eilanden die we al bezocht hebben. 

Klimaat 

De Canarische eilanden hebben een stabiel subtropisch klimaat. De gemiddelde temperatuur schommelt het gehele jaar tussen de 20-25°C. In juni, juli, augustus en september is de temperatuur meestal nog ietsje hoger ongeveer 25-30°C. Kortom, het ideale klimaat! Niet te warm en zeker niet te koud, gewoon genieten! De meest oostelijk gelegen eilanden zoals Lanzarote voelen iets droger aan omdat ze dichter bij de woestijn liggen. Hier is er dan ook iets minder groen te zien. Hoe westelijker we gaan, hoe vochtiger en groener de eilanden eruit zien. Hou je van de zon, maar lig je niet graag in 40°C te bakken, dan is dit de ideale vakantiebestemming! Ga je graag buiten het seizoen op reis, is dit ook ideaal! Je kunt hier namelijk het hele jaar lang genieten van de zon. 

bron: nl.freepik.com

Taal

De nationale taal is Spaans. Hoewel de meeste Spanjaarden meestal niet zo goed zijn in andere talen, valt dit op de Canarische eilanden zeer goed mee! De meeste inwoners kunnen op z’n minst ook Engels en velen ook Duits of Frans. Daarnaast wonen er ook veel klimaatimmigranten dus je zult zeker wel Belgen, Nederlanders, Duitsers, Britten, Fransen, Russen… tegenkomen. 

Natuur

De eilanden zijn ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen. Wanneer je naar de niet toeristische plaatsen gaat, kun je de prachtige, woeste schoonheid zien van de vulkanische eilanden. Zoals daarnet vermeld zijn de meer oostelijk gelegen eilanden droger en daardoor zijn ze meer geel/bruin van kleur. Hoe westelijker je gaat, hoe groener de eilanden eruit zien. De natuur verschilt van eiland tot eiland. Daarom zullen we straks nog elk eiland afzonderlijk bespreken. 

bron: jouwweb.nl

Plataneros, of in het Nederlands: bananenplantages, zal je heel vaak zien wanneer je hier op reis komt! Wisten jullie dat de Canarische bananen ofwel plátanos (canarisch woord voor banaan) bekroond zijn tot de beste bananen in de wereld? Zeker eens de moeite om te proberen dus! Je kunt ze in elke supermarkt terugvinden of je kunt natuurlijk ook eens naar een lokale bananenboer gaan. Naar onze mening zijn deze bananen iets kleiner dan wij gewoon zijn en is de schil veel dikker. Deze bananen vinden wij ook iets harder van textuur, dus je legt ze best niet te veel in de frigo. 

Aloë Vera is ook een typische plant die gemakkelijk groeit op de Canarische eilanden. Hier vind je dan ook meerdere soorten producten op basis van Aloë Vera zoals aftersun, dagcrème, … 

Laat je niet misleiden en koop lokaal. In toeristische winkeltjes kan je ze vaak aantreffen, maar dit wil niet zeggen dat het van de Canarische eilanden is. In Lanzarote vind je hier en daar plantages waar je lokale producten kan kopen.

bron: canariantransfer

Higo pico is een vrucht van de Canarische cactus: penca of tunera. Dit is redelijk zoet. In het seizoen kan je deze gewoon in de Mercadona of andere winkels vinden. Je vindt ze ook verwerkt in sappen of andere gerechten. Zeker eens het proberen waard. Je kan ze ook zelf gaan plukken zolang ze niet op privéterrein staan, maar opgelet van de stekkersJ! In de winkel zijn deze al verwijderd.

bron: danistein.com

Tajinaste rojo is een struik die je vindt op Las Cañadas del Teide, de enige plaats van Tenerife waar deze struik groeit, dit komt door de hoogte. In de lente staat deze in bloei en dan kleurt hij rood en kan je deze aantreffen. Dit mooie rood contrasteert dan met de rest van het bruine landschap van de Teide. Deze typisch Canarische bloemen vind je ook vaak terug op postkaartjes.

bron: pixabay.com

Beste reisperiode

Persoonlijk gaan wij het liefste in september en juni naar de Canarische eilanden om het drukke zomertoerisme te vermijden. De temperatuur om aan het strand te liggen en in de zee te gaan snorkelen, vinden wij het beste in september en mei/juni omdat het dan toch enkele graadjes warmer is dan in de winter. Het is dan gemiddeld 25-27°C. Toch houden wij er ook van om in februari/maart naar hier te komen. Dit omdat het dan regenseizoen is in België en soms nog vriest. Wanneer we uit het vliegtuig stappen en de eerste zon op onze huid voelen, krijgen wij een instant gevoel van happiness. Zelfs in de winter is het nog steeds warm genoeg om op het strand te liggen en in de zee te zwemmen, maar wel beter enkel op zonnige dagen wanneer het ook soms 25°C is. Op de minder zonnige dagen (ongeveer 20°C), gaan wij dan gaan wandelen of de plaatselijke natuur/cultuur verkennen. 

Vliegtickets

Wanneer je buiten het seizoen vliegt, kun je al vliegtickets vinden voor €100 retour! Geen enkele reden om thuis in de kou en regen te blijven zitten dus! In het seizoen stijgen de prijzen enorm! Dan ligt de prijs dicht tegen de €1000 voor een retourtje. De vliegtickets van €100 retour, hebben wij voorlopig enkel maar in Charleroi gevonden. Vroeger was het veel makkelijker om vanuit Oostende of Brussel te vliegen, maar sinds de Flibco bestaat is dit minstens even makkelijk! 

Flibco is een shuttlebus die je komt ophalen aan bijvoorbeeld het station van Brugge of Gent en je rechtstreeks naar de luchthaven van Charleroi brengt. Wanneer wij buiten het seizoen boeken, vinden wij soms bustickets voor maar €5 van Brugge tot Charleroi. De prijzen zijn echt ongelofelijk goedkoop! Meestal zijn ze niet duurder dan €20. Daarnaast rijden ze ook ’s nachts in tegenstelling tot het gewone openbaar vervoer dus raak je altijd thuis!

Bekijk gerust eens de website voor alle opstapplaatsen, prijzen en de uurregeling. 

https://www.flibco.com/nl

Accommodatie

Er zijn enorm veel all inclusieve 5 sterren hotels te vinden in de Canarische eilanden. Ideaal wanneer je even volledig tot rust wil komen en nergens aan wil denken. All inclusieve hotels zijn minder ons ding. Wij prefereren een goedkoop, maar mooi appartementje tussen de lokale bevolking en om ’s avonds te gaan dineren. In de Canarische eilanden is het heel goedkoop om uit eten te gaan dus hoef je zeker geen all inclusieve te nemen. Er is ook genoeg keuze (lokale keuken, italiaans, chinees, indisch, turks…)

Wij huren meestal een appartementje met 1-2 slaapkamers, eigen badkamer en meestal een balkon of zwembad voor slechts €50/nacht. Dit is dan wel meestal op 10minuutjes rijden van het toeristische centrum. Dit doen wij niet enkel omdat dit meer dan de helft zo goedkoop is, maar ook omdat we dan veel meer rust ervaren. Wij raden dan ook aan om een huurauto te nemen. De prijs van all inclusieve hotels ligt rond de €100-400 per nacht.

Transport 

Wij raden aan om altijd een huurauto te boeken wanneer u geen all inclusieve hotel neemt en u niet van plan bent om uw hele vakantie aan het zwembad te blijven liggen. Persoonlijk vinden wij de service en kwaliteit van CICAR het beste. Dit is een auto verhuurbedrijf van de Canarische eilanden zelf (Canary Island CAR). Deze vind je aan elke luchthaven terug en in praktisch elk toeristisch centrum en in 5minuutjes tijd heb je je auto. 

https://www.cicar.com/ES

We raden jullie af om een auto te huren via Goldcar of Interrent. De prijzen zijn inderdaad veel lager dan bij alle andere maatschappijen, maar dit is met een reden. Vaak moet je achteraf nog betalen voor allerlei onvoorziene kosten. 

Wanneer je een eigen auto hebt en niet mee moet met een excursie ben je veel vrijer. Je kunt alles bezoeken wanneer je wil en het is veel rustiger dan met een bus toeristen. Zo bezochten wij bijvoorbeeld veel stranden en vulkanen bij zonsopgang of ondergang. 

Als je geen auto wil huren is het zeker mogelijk om je te verplaatsen met het openbaar vervoer. De taxi’s zijn totaal niet duur in vergelijking met België. Of neem een Titsa bus. Deze heeft dezelfde werking als De Lijn in België.

oh ja, even een kleine tip. Het Canarische woord voor bus is ‘guagua’, maar de meesten zullen ook wel het spaanse woord ‘bus’ (uitgesproken als boes) vestaan. 

Lokale keuken 

Wij vinden het altijd heel leuk om de lokale keuken te proberen op reis. 

Wat moet je zeker eens proberen:

Papa’s con mojo 

Dit gerechtje is ideaal om als aperitief te nemen of te eten wanneer je wel iets wil eten, maar toch niet zoveel honger hebt. Dit kun je ook eten wanneer je vegetarisch/veganistisch bent. Dit zijn kleine patatjes met de schil er nog aan en typische canarische kruidensaus. Mojo verde (de groene saus) is gemaakt met onder andere peterselie en nog heel wat heerlijke kruiden. Mojo picon (de rode) is meestal licht pikant en heeft iets weg van bolognese saus vind ik zelf, alhoewel het met paprika gemaakt is in plaats van tomaten. 

bron: lekkertafelen.nl

bocadillo’s

Dit is ideaal om ’s middags in een lokale cafetería te eten. Dit is een stokbrood met warm vlees engroentjes ertussen. Je dit kunt bijvoorbeeld met kip eten (pollo), maar ook met carne mechada. Dit is typisch Zuid-Amerikaans vlees. Dit vlees doet ons een beetje denken aan stoofvlees. Je moet dit zeker eens proberen!

Cortado Leche leche 

Cortado Leche leche is een koffie met 1/2e koffie, 1/4e melk en 1/4e gecondenseerde melk. Dit is een hele kleine koffie en kost meestal maar €0,80 tot €1. Ideaal als dessertje na je maaltijd. Voor de latté lovers onder jullie, dit moet je zeker proberen! Na dit ene keer gedronken te hebben, wou ik er elke dag eentje! 

bron: pinterest

Gofio

Dit is meel gemaakt van geroosterde granen zoals mais of tarwe. Dit wordt over de gehele canarische eilanden gebruikt voor gerechten. Er wordt ook geloofd dat een koffielepel elke morgen drinken bij je melk je sterk houdt.

Platano’s

Platano is het Canarische woord voor een banaan. Wisten jullie dat de Canarische bananen bekroond zijn tot de beste bananen ter wereld? Zeker eens de moeite waard om te proberen dus! Je kunt dit terugvinden in elke supermarkt of bij een lokale banenenboer. 

bron: pinterest

clipper

Clipper is een frisdrank met aardbeismaak, gemaakt in de Canarische eilanden. In de meeste bars en café’s kun je dit drankje terugvinden tussen de frisdranken.

bron: tucanarias.com

Dorada

Dorada is een bier gebrouwen in de Canarische eilanden. Persoonlijk vinden wij dat dit bier wat lijkt op Jupiler maar dan een tintje minder bitter. 

bron: alamy.com

reisdocumenten 

De Canarische eilanden zijn een Spaanse provincie. Om naar hier te reizen heb je dus enkel je identiteitskaart nodig. 

Lokale munteenheid

Hier wordt er gewoon met de euro betaalt. 

We zullen de eilanden 1 voor 1 bespreken. We beginnen met het meest oostelijk gelegen eiland en gaan zo verder tot het meest westelijk gelegen eiland. We zullen onder andere bespreken wat er allemaal te doen is op de verschillende eilanden en daarnaast ook welke steden het leukste zijn om in te verblijven, lokale cultuur en natuur… Daarnaast maken we van elk eiland een reisdagboek om jullie van de eerste tot de laatste dag te vertellen wat we allemaal gedaan hebben en welke dingen je met elkaar kan combineren.

Heb jij zelf enkele tips over reizen naar de Canarische eilanden of wil jij ons graag je avonturen vertellen, stuur ons dan een berichtje op de Facebook pagina van Sunkissed Stories

Plaats een reactie