Alles wat je moet weten over Tenerife

Algemene info

bron: google maps

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Er wonen ongeveer 900.000 mensen, daardoor is dit het drukst bevolkte eiland van Spanje is. Tenerife ligt iets verder van Marokko dan Lanzarote. Het eiland ligt ongeveer 400km van de kust van Marokko. Net zoals de andere Canarische eilanden, is Tenerife ontstaan door vulkanische uitbarstingen. El Teide is de grootste vulkaan van het eiland. De top van de vulkaan is 3718meter hoog. Hierdoor is het naast de grootste berg van Tenerife, ook de grootste van heel Spanje. 

Weetje: De meeste Nederlandstalige mensen spreken de naam van het eiland uit als ‘Tinnerief’, maar eigenlijk is het ‘Tinnérifé’. 

De hoofdstad van Tenerife, Santa Cruz, vinden we terug in de noordoostelijke punt van het eiland. Naast de hoofdstad van Tenerife, is Santa Cruz ook de hoofdstad van de eilandengroep: Tenerife, La Gomera, El Hierro en La Palma. Santa Cruz is niet altijd de hoofdstad geweest. Vroeger was La Laguna de hoofdstad van Tenerife. Deze stad ligt op slechts 10min rijden van Santa Cruz. Het ligt iets westelijker/hoger gelegen op het eiland. 

Tenerife is ingedeeld in 31 grote gemeenten, die dan elk hun eigen deelgemeenten hebben. De blauwe gemeenten behoren tot het Noorden, de gele tot de hoofdstad en de rode tot het zuiden. 

bron wikipedia

De bekendste gemeenten zijn: 

  • Santa Cruz de Tenerife: met als grootste stad de hoofdstad Santa Cruz
  • San Cristobal de la Laguna: met als grootste stad La Laguna, de voormalige hoofdstad van het eiland
  • Arona: Arona is onder toeristen wellicht de bekendste gemeente met de 2 meest bekende toeristische centra: Playa de Las Américas en Los Cristianos
  • Adeje is naast Arona de gemeente met de meeste toeristen. Adeje en Arona staan er ook om bekend om de meeste zon en van het eiland te hebben.
  • Garachico: met de bekende natuurlijke zwembaden en de rots in het water.
  • La Oratava: het grondgebied van de Teide

Klimaat 

Tenerife staat bekend als het eiland van de eeuwige lente. Dit omdat de gemiddelde temperatuur in de winter 19°Cen in de zomer 25°C is. Voor ons is dit echt perfect! Wij gaan persoonlijk minder graag naar landen waar het boven de 30°Cis omdat wij graag veel bezoeken i.p.v.aan het zwembad te liggen. Hierdoor vinden wij bijvoorbeeld 35°C echt te warm. 

Deze temperatuur geldt wel niet voor het volledige eiland. Deze temperatuur kun je vooral in het zuiden terugvinden (de rode gemeenten op de kaart). Hier regent het trouwens ook maar ongeveer 20dagen per jaar. In het Noorden van het eiland is dit echter anders. Hier is het heel vaak bewolkt en het regent ook af en toe. Door die bewolking is het er ook iets kouder. 

Hoe komt dit nu dat het eiland uit 2 verschillende klimaten bestaat? Wel dit komt door de Teide. De wolken blijven als het ware hangen tegen de berg tot ze geleegd zijn. Vanaf ze wat regen gelost hebben, zijn ze licht genoeg om over de Teide te vliegen en gaan ze zo naar het zuiden. 

Wij vinden het zuiden leuker door de betere temperatuur, meer zon en minder regen, maar we vinden het noorden veel mooier door het subtropisch klimaat. Doordat er zoveel meer regen valt in het Noorden, is het er veel groener. Er is veel meer fauna en flora te bewonderen. 

Weetje: 

bron: Sergio Arcos Romaris

Gemiddeld 2 keer per jaar is er een Calima in Tenerife. De Calima is een weersverschijnsel waarbij de wind vanuit de Westelijke Sahara over het eiland vliegt. Deze wind brengt heel veel zand, stof en warmte vanuit de Westelijke Sahara mee. Door de Calima kan de lucht ook wat gelig kleuren. Soms kan het tot wel 35°C worden, maar het voelt nog warmer door de warme wind op je gezicht. Je kunt het een beetje vergelijken alsof je door een warme haardroger loopt. Jari heeft deze Calima al vaak meegemaakt aangezien hij is opgegroeid in Tenerife. Ik heb de Calima enkel nog maar in de winter meegemaakt, waardoor het lekker warm was, maar niet te warm en de lucht geel kleurde. Dit was heel speciaal om te zien. 

Deze foto ter illustratie werd om 16u genomen.

Natuur

Zoals eerder vermeld is het Zuiden van Tenerife eerder droog, bruin en vulkanisch net zoals Lanzarote en is het Noorden van Tenerife Subtropisch. In het Noorden vinden we veel meer fauna en flora terug. Tenerife staat ook bekend om zijn vele bananenplantages. Deze bananen zijn trouwens uitgeroepen tot de beste bananen van de wereld! 

Weetje: In Spanje heten ze bananen ‘bananas’, maar in de Canarische eilanden heten ze deze ‘plátanos’. 

De Teide is het hoogstgelegen punt van heel Spanje en zeker een bezoekje waard! Wij raden aan om de vulkaan te bezoeken bij zonsopkomst. De Zonsondergang is uiteraard ook heel mooi, maar dan is het wel mogelijk dat er veel bussen vol met toeristen zijn. Wanneer je tijdens de zonsopgang komt, ben je er vaak alleen en kun je het eerste moment dat de zon de berg aanraakt bewonderen. 

In het Noorden van Tenerife kun je enkele natuurlijke zwembaden/natural pools terugvinden. Hierbij zwem je in zeewater, maar toch ben je omringd door rotsen, waardoor je heel veilig bent. Daarnaast kun je in het Noorden ook enkele natuurlijke zwarte stranden terugvinden. Hierover straks meer bij ‘wat te doen in Tenerife’.

Cultuur

Voor de eilandbewoners is het carnaval een van de belangrijkste feesten van het jaar. Er zijn dan defilés waar ze op straat dansen en muziek maken (zoals in Rio de Janeiro). Het carnaval van Santa Cruz de Tenerife is ook uitgeroepen tot het tweede beste van de wereld, na het Carnaval in Rio de Janeiro. Een menigte mensen komt dan al feestend en verkleed op straat.

bron: getyouguide

Dat geldt ook voor Romería (wat vrij vertaald “oogstfeest” betekent).

De Romería wordt hoofdzakelijk in het noorden van het eiland gevierd, door zowel jong en oud in de lokale klederdracht, maar je vindt er zeker ook in het zuiden. Het is een soort van stoet met karren voortgetrokken door stieren die eten en drinken uitdelen. Je waant je meteen in de middeleeuwen!

bron: spain.info

Sport

In Tenerife kan je over het algemeen in elke gemeente wel praktisch elke sport beoefenen. Je gaat er overal een voetbalclub, basketbalploeg, judoclub, … vinden.

Je kunt hier natuurlijk ook tal van watersporten beoefenen, waaronder het windsurfen. Bij de bekende windsurfspot El Médano worden ieder jaar de wereldkampioenschapswedstrijden gehouden door de professionals op dit gebied. De omstandigheden zijn goed door de wind.

Daarnaast zijn er als gevolg van de bergen talloze mogelijkheden om verschillende vormen van de klimsport te beoefenen.

Veel bekende wielrenners komen hier ook in de winter om te trainen rond de talloze klimmingen die Tenerife te bieden heeft.

De plaatselijke voetbalclub CD Tenerife speelt in de Segunda División A van het Spaanse betaald voetbal.

Er is ook een typisch Canarische gevechtssport ‘lucha canaria’.

De vechters starten in het midden van het veld. Het is een veld in zand waar een cirkel is ingetrokken, dit veld noemt men de ‘terrero’.

Het doel is om de tegenstander het zand te doen raken met gelijk welk lichaamsdeel die niet hun voeten is. Om hierin te slagen maken ze gebruiken van verschillende grepen, ‘mañas’, om hun tegenstander uit evenwicht te brengen. Je wint de ronde door 2 keer je tegenstander te doen vallen. De match is geëindigd als alle leden van 1 ploeg zijn verslagen.

bron: wikipedia

Luchthavens

Er zijn 2 nationale luchthavens.

Luchthaven Tenerife Sur (TFS): genoemd naar de voormalige koningin Reina Sofia. Deze luchthaven wordt hoofdzakelijk gebruikt voor internationale vluchten voor bijna heel Europa.

Er zijn plannen om een tweede landingsbaan te bouwen wegens het toenemend aantal toeristen.

Luchthaven Tenerife Norte (TFN): genaamd Los Rodeos ligt vlak bij San Cristóbal de La Laguna. Deze wordt hoofdzakelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten tussen de canarische eilanden en naar het vastenland van Spanje.

Op deze luchthaven vond in 1977 de grootste vliegramp uit de geschiedenis plaats wegens een dikke mist. Sinds 2007 staat er een monument om de slachtoffers te herdenken.

Weetje:

Er gaat een Legende de ronde bij de ‘locals’ dat vóór de bouw van de eerste luchthavens, Duitse ingenieurs het eiland zijn gaan verkennen voor de locatie van de luchthaven en ze daarbij een kaart met een rood kruis achtergelaten hadden. Hierbij werd geïnterpreteerd dat het de locatie zou zijn waar ze de luchthaven wilden bouwen, maar velen speculeerde dat het een rood kruis is omdat het daar absoluut niet gebouwd mocht worden omdat het vaak mistig is omdat het in een dal ligt.

Accommodatie

Verblijf je graag in de toeristische hotspot, raden we jou een hotel in Arona aan, meerbepaald in Playa las Américas of Los Cristianos. Hou je van de zon, maar wil je toch iets rustiger zitten, raden we jou Adeje aan. Deze grote gemeente ligt naast Arona, dus kun je snel naar de hotspots gaan, maar zit je toch net iets rustiger. Adeje is volgens ons de meest prestigieuze gemeente. Er is ook iets minder wind, dus wat warmer. 

Verblijf je liever in een appartement tussen de lokale bevolking en heb je een huurauto? Dan raden we jou 1 van volgende gemeentes voor: El Médano, Las Galletas, El Fraille, Golf del Sur, Palm mar… Deze gemeenten liggen ook allemaal aan het strand en slechts op 5-15min rijden van Playa Las Américas. 

El Médano ligt ietsje verder, maar dit is DE ideale plaats om te windsurfen. Let op, hier is er heel veel wind dus dit is wel iets minder ideaal om aan het strand te liggen op een handdoek. In Golf Del Sur vind je dan weer de mooiste golfterreinen terug. 

Las Galletas, El Fraille en Palm Mar liggen slechts op 5min rijden van Playa Las Américas. Ze hebben elk hun eigen kleine strandje en haventje. Las Galletas en El Fraille zijn goedkoper om te verblijven. In Las Galletas wonen er veel Belgen en Nederlanders, in Tenbel om precies te zijn. Dit is een gehucht dat is ontstaan door een aantal Belgen, Tenbel staat voor Tenerife België. Palm mar is een heel pak duurder, maar ook wel iets chiquer. Alles is er beter onderhouden. Je merkt meteen een ander soort Tenerife wanneer je er binnenrijdt.

Hou je minder van de droogte van het zuiden en meer van de subtropische natuur en het authentieke deel van het Noorden van Tenerife, dan raden we jou Garachico, Puerto de la Cruz, … aan.

Hou je van de husstle and busstle van een grote stad? Dan moet je zeker een kamer boeken in Santa Cruz! Hier is er ook veel te doen. Je hebt er een grote winkelstraat, veel restaurantjes, het grootste voetbalstadion van Tenerife… Het weer is er wel iets minder goed dan in het zuiden. Je moet dan ook wel rekenen op een uurtje rijden naar Playa Las Américas. 

Persoonlijk verblijven wij het liefste in Golf Del Sur. Het is hier altijd mooi weer. Alles is er goed onderhouden. Daarnaast ligt dit op slechts 5min rijden van de luchthaven. En wanneer je van golfen houdt, moet je gewoonweg hier verblijven. Hier heb je DE mooiste golfvelden. Naast Spanjaarden, wonen er hier veel Britten. Playa Las Américas is voor ons iets te toeristisch en druk en Adeje is voor ons dan weer iets te duur. Vandaar verblijven wij liever iets ten oosten van Playa las Américas. 

Wij huren ook altijd een appartementje in plaats van een All-in hotel. In landen zoals Egypte is een All-in beter geschikt omdat je daar niet zoveel kunt bezoeken buiten het hotel, maar in Tenerife zijn er zodanig veel dingen te bezoeken, dat je zelfs met 2 weken vakantie nog niet toekomt. Wij vinden het dus beter om in een appartementje te verblijven en een auto te huren. 

Appartementjes kun je al vanaf €40 per nacht vinden wanneer je buiten de schoolvakanties gaat. Wij boeken meestal 1tje voor €50 per nacht. Hierbij hadden wij een appartement met 2 slaapkamers, woonkamer met zetel en tv, een keuken, wasmachine en badkamer, gratis wifi en een zwembad! In het hoogseizoen kostte dit appartement €70, maar dit valt nog steeds goed mee in vergelijking met de hotels. 

Voor een hotel betaal je al snel €60-100 per nacht en in het hoogseizoen €100-150. Wil je toch graag in een all-in verblijven, lopen de prijzen op tot €100-300 in laagseizoen en €200-500 in hoogseizoen. De hoogste prijzen zijn dan wel voor de exclusievere 5 sterren all-ins. Je hebt ook al all-ins voor €150 -200 per nacht in het hoogseizoen. 

Transport

Wanneer je buiten het seizoen vliegt, kun je al tickets scoren voor €100 retour bij Ryanair. Omdat de temperatuur in de winter ook rond de 20°C ligt, is dit heel makkelijk. Je kunt goedkoop naar de zon op reis gaan. 

In September/mei/juni liggen de prijzen rond de €100-200 retour en in het seizoen zelf, betaal je al snel €500. 

De prijzen bij Ryanair in Charleroi zijn ook veel lager dan de prijzen in bijvoorbeeld Oostende. Hoewel Oostende op slechts 20min rijden is van ons huis, vliegen we toch altijd via Charleroi. Wij zetten onze auto altijd dichtbij het station van Brugge en nemen dan de flibco naar Charleroi. Dit is een shuttle bus die je afzet vlak aan de luchthaven van Charleroi. Buiten het seizoen kun je al voor €10 retour van Brugge naar Charleroi en terug. In het seizoen betaal je rond de €50 retour. Dit is nog steeds heel weinig in vergelijking met de hoog oplopende parking prijzen in Charleroi. Hier is een link naar hun website:

https://www.flibco.com/nl

Zoals eerder vermeld vliegen wij meestal voor €100 retour naar Tenerife vanuit Charleroi. Wanneer je vanuit Oostende wil vliegen, betaal je toch al snel het dubbele of nog meer. 

In Tenerife, en op elke luchthaven op de canarische eilanden, kun je een auto aan de luchthaven huren. Het beste is om deze vooraf te reserveren. 

Wij raden aan om met CICAR te boeken. Dit staat voor Canary Islands Car en is het autoverhuurbedrijf van de Canarische eilanden. Wij vinden de prijs/kwaliteitsverhouding van deze firma het beste. 

Hier is een link naar hun website: 

https://www.cicar.com

Beste reisperiode

Dankzij het milde klimaat kun je het hele jaar door naar Tenerife op reis gaan. Vraag jezelf af of je liever gaat wanneer het 20-25°C is of net wanneer het 25-35°C is. Ga je liever tussen de 25-35°C, moet je reizen van juni tem september. Heb je liever wat frisser, kun je tussen oktober en mei op reis gaan. 

In de zomermaanden is het voor ons persoonlijk veel te druk. Overal waar je iets probeert te bezoeken zit het vol met toeristen. Daarom gaan wij liever in juni of september wanneer wij een echte zonnige zomervakantie willen. Wij gaan ook elk jaar naar een ander Canarischeiland in de lesvrije week van februari. In deze periode reizen wij het liefste om verschillende redenen: 

  • Het is dan SUPER goedkoop! €50 voor een vliegticket en €50 per nacht voor onze accommodatie
  • Het is lekker rustig zowel op de luchthaven, het vliegtuig als op het eiland zelf. Er zijn vooral gepensioneerde mensen. Dit vinden wij leuk omdat zij meestal heel rustig en vriendelijk zijn
  • Je kunt dan de beste foto’s nemen omdat er geen andere mensen op je foto’s zullen staan 
  • Je vindt er altijd een plekje aan het strand 
  • Omdat het niet super heet is, kun je alles bezoeken en mooie wandelingen maken zonder al te veel te zweten 

Wil je graag meer weten over alle bezienswaardigheden van Tenerife en wat je allemaal kunt doen op het eiland? Lees dan ons blogbericht ‘Wat te doen in Tenerife’. Wil je graag weten hoe onze reis verlopen is van begin tot einde, lees dan ‘Reisdagboek Tenerife’.

Heb jij nog enkele tips over Tenerife of wil je graag je reiservaringen delen? Stuur ons dan een berichtje via de facebookpagina van SunkissedStories.

2 gedachten over “Alles wat je moet weten over Tenerife

    1. Hey Nelly, we zijn heel blij dat je de info leuk vond! Bedankt alvast voor je feedback! Als je graag ergens anders tips voor wil mag je het ons altijd laten weten 🙂 Heb jij zelf een blog die we kunnen bezoeken?

      Like

Plaats een reactie